Ученици

Ивайло Калфин предлага дуален модел от 2015 г.

Особено сериозни успехи с дуалния модел на обучение от страните в Европейския съюз имат Германия и Австрия, коментира днес евродепутатът Ивайло Калфин на представянето на проучване по негова поръчка за настроенията сред българските ученици по темата за работа докато учат в училище.

Според него в страните, където е въведена тази система, има по-ниска младежка безработица. За да може тя да има почва и у нас, трябва да се направят редица законови промени – в Закона за средното образование, за браншовите организации, в Кодекса на труда, за да се въведат стажантските договори и възможността децата под 18 г. да работят законно.

Бившият кандидат за президент смята, че не е невъзможно пилотно въвеждане на модела още през учебната 2015-2016 г. Той е категоричен, че вече има заявен интерес от подобно решение от страна на германски и австрийски фирми, съобщава news.bg.

Родните фирми също могат да бъдат убедени с икономически аргументи, подчерта Калфин. Той изтъкна, че българските фирми вече са проявили „предпазлив интерес“ към възможността да имат ученици за стажанти.

Още по темата