Ученици

Зрелостник направи изложба на свои изобретения

Шест свои изобретения показа единадесетокласникът от Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. Ломоносов“ в Горна Оряховица Христо Енчев. Той подреди миниизложба във фоайето на гимназията си, с която предизвика изумлението на съученици и учители, пише вестник „Борба“.

Част от последните му изобретения са Министруг, шлайф машина, миниатюрна пръскачка за лозе, шадраванче, чешма и радио. Той ги е конструирал собственоръчно с отпадъчни материали. Страстта му по изобретенията дошла преди няклко години, когато започнал да събира непотребни винкели, контактери, ролки от ремъци за голфа на баща му, помпа за чистачки и други наглед ненужни неща след дългата им употреба.

Христо трябвало да понася недоволството на баща си, който виждал още живот в някои от вещите и често му влизали в „творчески“ спорове.

„Сега баща ми вече се е примирил, защото вижда, че каквото и да ми казва, аз не го слушам. Реша ли да изобретя нещо, никой не може да ме спре“, казва Христо, който признава, че може да работи и денонощно, докато не завърши работата си по някое от изобретенията.

Най-любопитното му изобретение е една миниатюрна пръскачка за лозе, която направил за нула време. Основното тяло на тази вещ се явява обикновена пластмасова бутилка. За да пръска с нея наистина, Христо сложил помпичка за чистачки от автомобил и така довършил идеята си. Когато не използва пръскачката по предназначение, тийнейджърът се забавлява, пръскайки останалите с вода.

снимка: borbabg.com