Училища

Здравословното меню вдига цената на купона за хранене

Здравословното меню в училищата ще излиза по-скъпо на учениците, пресмятат специалисти. Край на пържените филии, мазните мекици и сандвичите – калорични бомби, за сметка на храните по стандарт.

Много солените и сладки храни също са „аут“ от менюто на столовете и лавките. Баничката с боза вече е в историята. От доста време пък са забранени чипсовете и пиците.

За сметка на това сега ще се предлагат храни по стандарт, съдържащи здравословния брой калории и грижещи се за здравето на децата. В тази връзка преди няколко седмици беше актуализиран сборникът с рецепти за столовете и бюфетите в училищата и детските градини.

Луксът да се хранят здравословно ще излиза на учениците между 30-50% по-скъпо в сравнение с храненето им до момента. Възможно е поскъпване да се отбележи и в таксите за детските градини.

Въпреки че около 40 стотинки от крайната сума за купон за ядене на ученик ще се поема от училището, едва ли мярката ще върне децата в столовете, смята Иван Дяновски, директор на училищен стол, цитиран от bTV.

Спазването на рецептите и това до колко е здравословно менюто в столовете ще следи Регионалната здравна инспекция, докато Агенцията по храните ще контролира безопасността на продуктите.

През учебната година са в действие и няколко програми за здравословно хранене в родните школа. По „Училищен плод“ например бяха направени промени с цел улесняването й и достигенето до колкото се може повече ученици.

По проекта миналата година плодове и зеленчуци получаваха 118 694 деца от 478 учебни заведения.