Институции Ученици

Здравословният начин на живот на учениците е важна тема, сочи Таня Михайлова

Представените глобални теми, които претворявате на национално ниво, са изключително важни за образованието, защото са свързани с развитието на нашите деца и ученици.

Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при представянето на програма за балансирано хранене, цитирана от пресцентъра на МОН.

Михайлова е благодарила на представителите на регионалните управления на образованието, с чието съдействие се осъществява организирането на програмата по места.

„Това че имаме над 12 000 ученици, 119 училища в 21 области, ни поставя още едно предизвикателство – да бъдат в 28 области“, е посочила заместник-министър Михайлова и е добавила, че тези програми са в унисон с политиката на МОН за устойчиво развитие и здравословен начин на живот на учениците.

Според нея възможността децата сами да изработят своя модел на хранене и сами да приготвят своята храна с помощта на родителите си е предизвикала интереса им, затова те с удоволствие са участвали в уроците. Така чрез програмата по лесен и достъпен начин са достигнали до основните послания за това колко е важно да приемат различни здравословни храни, богати на витамини, белтъчини, мазнини и въглехидрати, за да бъдат здрави, силни и щастливи.

Таня Михайлова е посочила, че партньорството, свързано с дуалното обучение и с възможността учениците да работят в реална работна среда, също е от изключително значение, защото по този начин учениците получават знания и изграждат умения, необходими за бъдещата им реализация.

В програмата за по-здрави деца целта е да се включат нови 100 училища и за първи път 20 детски градини, с нови 10 000 деца, които да се запознаят с необходимостта от здравословното хранене и здравословния начин на живот чрез интересни видеоуроци по лечебна гимнастика, йога, карате и отглеждане на домашни любимци. За първите 50 училища, които се включат в програмата, ще бъде осигурена и възможността за летен лагер на техни ученици в „Музейко“.

Източник: novini.bg