Мнения

“Звездите“ на прехода влязоха в историята

Родните политици, повели България по пътя от социализъм към демокрация влязоха в помагалата по история за шести клас, пишат всички централни печатни медии днес. Делата на досегашните президенти, много министър председатели, както и на Ахмед Доган вече ще са достояние на подрастващите.

Учениците ще учат за президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Засегнати са действията на бившият министър на финансите, а по-късно и премиер Иван Костов, както и въпросът с разделението на СДС. От учебника 12-13 годишните ще разберат и защо след дълги години изгнание, в началото на новия век у нас се е завърнал и Царя – Симеон Сакскобургготски

Сергей Станишев го няма в читанката. Там обаче не е подминат Ахмед Доган, както и Меглена Кунева, на която се отчита първенството сред родните еврокомисари.

Учениците трябва да научат термини като „държавно планиране на икономиката“ и „коопериране на земеделието“, както и „парламентарна демокрация“.

И докато присъствието на подобни фигури в подобен учебник все пак е спорно, от гледна точка на годините, минали след тяхната поява и активно действие на политическия небосклон, то това на Тодор Живков е що годе логично, макар и доста оскъдно засегнато.

Според специалисти, коректен прочит и оценка на историята не може да се направи до около 50 години след завършване на определени събития.