Ученици

За 43% от учениците у нас българският не е майчин език

Българският език вече не е майчин за почти всеки втори или за 43% от учениците у нас, съобщи шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от „Монитор“. Така както българчетата в чужбина, така и голяма част от учениците у нас имат нужда от допълнително обучение по родния ни език.

Затова преподавателите в школата ни зад граница заедно с експертите от образователното министерство обмислят създаването на онлайн учебник по български език. Идеята е по него да могат да учат както децата на емигрантите ни, така и бежанците у нас и учениците в родните школа, за които българският не е роден език.

Българските училища в чужбина в момента са 179. Там учат българчетата между 6 и 18 години. Те имат уроци по български език, история и география.

Децата на емигрантите ни ще могат да се явяват на матура по български език и литература. Това ще може да стане, ако се приемат промените за облекчена процедура, предложени от просветното министерство.

Идеята е децата на гурбетчиите да получават сертификат за владеене на български език, с който да се явят на матура. В момента учениците в неделните училища се явяват на приравнителни изпити преди матурата.