Мнения

За четвърта година – Фамилатлон в Южния парк

На 12 май, събота,  за четвърта поредна година ще се проведе Фамилатлон, организиран от Асоциация Родители, Националния център за безопасен интернет и Столична община.

Инициативата е празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот. Посветен е на Деня на Европа 9 май и на Световния ден на семейството – 15 май.

В предишните си три издания по повече от 3 000 деца и родителите им излизат и празнуват през целия ден на поляната с гълъбите в Южния парк. И тази година няма да е изключение.

Присъстващите ще бъдар приветствани от кметът на столицата Йорданка Фандъкова, от зам.-министъра на образованието Милена Дамянова, председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов, посланикът на Дания в България Коре Янсон и кметът на район „Лозенец“ Любомир Дреков.

Всяко едно от децата и родителите му ще могат сами да изберат своето семейно или индивидуално занимание. Възможностите са десетки. Повече от 40 спортни клуба ще демонстритрат различни състезания и атракции.

В програмата са включени бадминтон, капоейра, айкидо, паневритмия, спортно ориентиране, стрелба с лък, роботика, катерене, петанка, йога и още много спортове и забавления. Отново са предвидени множество изненади, които да поддържат духа на гостите на събитието от 11:00 до 16:00 ч. и след това.

По традиция записването за участие в активностите е на място, в деня на събитието.

Любителите на колоезденето пък отново ще могат да се включат в Големия велопоход, който ще обиколи Южния парк. За по-малките на възраст, но не и по дух, колоездачи ще има два старта на Малкия велопоход около Английските ливади.

Както и миналата година отново ще присъства приключението „Малката Европа“ – изпитание за ориентиране. Тази година на повечето от пунктовете-европейски столици ще има и представители на съответната държава, които ще представят родните си страни с различни изненади.

Героят защитник на децата в интернет Флашко пак ще радва децата с весело настроение и ще ги упътва към щанда на Българската линия за онлайн безопасност и Националния център за безопасен интернет. Там децата и младежите ще могат да оставят своя рисунка или текст по темите за съвременните технологии и онлайн културата и да научат повече за безопасността в мрежата.

Ще има и връщане назад във времето със скулптурите от стари компютърни части в конкурса ARTware, които ще бъдат изложени и най-добрите – наградени по време на празника.

Водещи на тазгодишното издание са спортните журналисти на Дарик радио Инес Павлова и Веско Вълчев.