Учители

За честта на един директор

Един директор на училище беше „сготвен”, както се изразиха представители на някои медии. Негови голи снимки бяха качени на сайта на училището, където е директор и малко след това бяха свалени. Това обаче даде възможност снимките му да станат свръхпублични. Поради това, директорът подаде оставка като съветник на министъра на образованието в оставка, твърди се, че е подал оставка и като директор на училището.

Става дума за Асен Александров – директор на едно от елитните училища в София, считано за еталон и емблема. Родители, ученици и учители застанаха в защита на директора, а юристи коментираха казуса. Проблемът, според тях, е в това, не дали тези снимки са автентични, или не са, а на първо място – в това, от къде са се взели въпросните снимки..!?

Как така снимки на един човек се оказват в публичното пространство, без той да знае?! Това означава две неща, или той лъже и сам си ги е качил, което в случая е повече абсурдно, защото няма луд, който сам да направи такова нещо срещу себе си, или – второ – че някой е бръкнал в компютъра на въпросния човек!

И във втория казус има поне два варианта. Първият е, някой умишлено да е „хакнал” компютъра на Александров, с цел – да го злепостави, вторият вариант е някой от семейството му да е направил това. Вторият вариант обаче също го изключваме, защото няма такива данни, няма потвърждение на такова действие и няма видимо последствие от евентуално такова поведение от страна на член на семейството на потърпевшия!

Остава, някой умишлено да е бръкнал, напълно незаконно, в компютъра на Александров и така да е взел снимките! Това обаче е нарушение – тип престъпление!

Целта…? Целта е ясна, съобразно данните, които излязоха в статията, където се коментираха снимките на директора. Става дума за това, че някой има претенции към някакво финансиране от фондацията „Америка за България”. Ето го и проблемът, някой има проблем с този тип финансиране, въобще с финансирането на това училище конкретно, или със статута на този директор, който е считан за един от най-успешните в София. По всяка вероятност именно тук се крие причината за това деяние с изнасянето на тези снимки.

Преекспонирането….? Да, има такова и то е напълно самоцелно! Иначе, Александров е един обикновен човек, той има право да си се снима, колкото и както поиска, да си съхранява снимките на личния си компютър и това по никакъв начин не противоречи на законите в правовата държава! Това, че тези снимки излизат в публичното пространство не е вина на Александров, а е вина на онзи, който е взел незаконно тези снимки от личния му компютър и ги е разпространил. Този човек трябва да понесе отговорност, след като се установи, къде и кога за първи път тези снимки излизат „на светло”!

Каква вина може да има всеки един от нас, който има някакви, каквито и да са снимки, за това, че някой злосторник злоупотребява с тях!?

Това обаче е едната гледна точка, другата е, че имаме един морален казус. Защо пък директорът на това училище ще си прави голи снимки, ако разбира се те са автентични и ако не са манипулирани по някакъв начин…!? Тази втора гледна точка обаче по същество вече представлява дръзко навлизане в личното пространство на един свободен човек.

Обърнахме се лично към г-н Александров, да изложи позицията си пред читателите на teacher.bg, в качеството му на преподавател, директор на училище, защото именно при нас е най-точното и актуалното място, предвид спецификата на сайта ни. Все още очакваме, ако той прецени, да се свърже с нас и да обясни случая.

И все пак, когато един човек е на публична позиция, когато е под светлината на прожекторите денонощно, той трябва да съблюдава този факт, че е възможно да бъде обект на интерес от медии и хора, които не задължително и не винаги ще са добронамерени към него. Останалото е въпрос на личен избор, въпрос на разследване, въпрос на оценка и преценка.

Александров не е нарушил никакъв закон, дори и да се е снимал гол, може би е уронил престижа на институцията, но нека се замислим, дали именно той го е уронил, или това е сторил този, който е извадил снимките му и е злоупотребил незаконно с тях…!? Защо някой да носи отговорност за действията на друг, нима това е справедливо…!?

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg