За честта на един директор

За честта на един директор

Един директор на училище беше „сготвен”, както се изразиха представители на някои медии. Негови голи снимки бяха качени на сайта на училището, където е директор и малко след това бяха свалени. Това обаче даде възможност снимките му да станат свръхпублични. Поради това, директорът подаде оставка като съветник на министъра на образованието в оставка, твърди се, че е подал оставка и като директор на училището.

Става дума за Асен Александров – директор на едно от елитните училища в София, считано за еталон и емблема. Родители, ученици и учители застанаха в защита на директора, а юристи коментираха казуса. Проблемът, според тях, е в това, не дали тези снимки са автентични, или не са, а на първо място – в това, от къде са се взели въпросните снимки..!?

Как така снимки на един човек се оказват в публичното пространство, без той да знае?! Това означава две неща, или той лъже и сам си ги е качил, което в случая е повече абсурдно, защото няма луд, който сам да направи такова нещо срещу себе си, или – второ – че някой е бръкнал в компютъра на въпросния човек!

И във втория казус има поне два варианта. Първият е, някой умишлено да е „хакнал” компютъра на Александров, с цел – да го злепостави, вторият вариант е някой от семейството му да е направил това. Вторият вариант обаче също го изключваме, защото няма такива данни, няма потвърждение на такова действие и няма видимо последствие от евентуално такова поведение от страна на член на семейството на потърпевшия!

Остава, някой умишлено да е бръкнал, напълно незаконно, в компютъра на Александров и така да е взел снимките! Това обаче е нарушение – тип престъпление!

Целта…? Целта е ясна, съобразно данните, които излязоха в статията, където се коментираха снимките на директора. Става дума за това, че някой има претенции към някакво финансиране от фондацията „Америка за България”. Ето го и проблемът, някой има проблем с този тип финансиране, въобще с финансирането на това училище конкретно, или със статута на този директор, който е считан за един от най-успешните в София. По всяка вероятност именно тук се крие причината за това деяние с изнасянето на тези снимки.

Преекспонирането….? Да, има такова и то е напълно самоцелно! Иначе, Александров е един обикновен човек, той има право да си се снима, колкото и както поиска, да си съхранява снимките на личния си компютър и това по никакъв начин не противоречи на законите в правовата държава! Това, че тези снимки излизат в публичното пространство не е вина на Александров, а е вина на онзи, който е взел незаконно тези снимки от личния му компютър и ги е разпространил. Този човек трябва да понесе отговорност, след като се установи, къде и кога за първи път тези снимки излизат „на светло”!

Каква вина може да има всеки един от нас, който има някакви, каквито и да са снимки, за това, че някой злосторник злоупотребява с тях!?

Това обаче е едната гледна точка, другата е, че имаме един морален казус. Защо пък директорът на това училище ще си прави голи снимки, ако разбира се те са автентични и ако не са манипулирани по някакъв начин…!? Тази втора гледна точка обаче по същество вече представлява дръзко навлизане в личното пространство на един свободен човек.

Обърнахме се лично към г-н Александров, да изложи позицията си пред читателите на teacher.bg, в качеството му на преподавател, директор на училище, защото именно при нас е най-точното и актуалното място, предвид спецификата на сайта ни. Все още очакваме, ако той прецени, да се свърже с нас и да обясни случая.

И все пак, когато един човек е на публична позиция, когато е под светлината на прожекторите денонощно, той трябва да съблюдава този факт, че е възможно да бъде обект на интерес от медии и хора, които не задължително и не винаги ще са добронамерени към него. Останалото е въпрос на личен избор, въпрос на разследване, въпрос на оценка и преценка.

Александров не е нарушил никакъв закон, дори и да се е снимал гол, може би е уронил престижа на институцията, но нека се замислим, дали именно той го е уронил, или това е сторил този, който е извадил снимките му и е злоупотребил незаконно с тях…!? Защо някой да носи отговорност за действията на друг, нима това е справедливо…!?

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg

Коментари във Facebook