Институции Ученици

За първи път от над 70 години ще имаме учебници по религия

За първи път от над 70 години ще имаме учебници по религия и по тях ще се учи от учебната 2020/2021 година.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос от народния представител проф. Иво Христов относно процедурата за избор на учебниците по религия. Вносителите на проектите на учебници по учебния предмет „Религия християнство православие“ са четири – Българската православна църква, едноличен търговец Димитринка Димитрова, издателство „Просвета“ и фондацията „Двери“, съобщи министър Вълчев.

Той каза, че вносители на проектите на учебници по предмета „Религия ислям“ са Мюсюлманското изповедание и Главното мюфтийство. Вносители на проектите на учебници по „Религия неконфесионално обучение“ е фондацията „Библейска лига – България“.

Процедурата за оценяване и одобряване на учебниците по религия е на два етапа и както при всички останали учебници, важат общите правила. Оценяват се съдържанието и езикът на проектите на учебниците, новите понятия в тях, има изисквания към илюстрациите, хартията, подвързията и полиграфията, обясни министър Вълчев. Той уточни, че съдържанието на всеки един проект на учебник се оценява от 7 оценители – двама специалисти от съответната научна област, по един експерт от МОН или от РУО, и от четирима учители по религия.

Източник: actualno.com