Учители

За пиянството на медиите по повод пиянството на една учителка

Марта Събева. Приятели, знам че повече от нас отдавна не гледаме телевизия и отбягваме новините, защото те повече ни разстройват, отколкото вдъхновяват за живот. Днес обаче така ми се получи, че няколкократно чух “новината на деня”, че пияна учителка танцувала в час. Ужасяващо за цялата ни общественост… Току-що, посред нощ, майка ми видяла по някой от каналите – коя е въпросната “особа”, която още утре заран ще бъде заклеймена пред цялата ни общественост – тема номер 1 за всички сутрешни блокове, и много се разстроих.

Това е майката на едно дете, връстник на Йончо, от нашия квартал. Не помня името й, защото за мен тя е майката на Тео. Когато Йончо се роди  в лудата Жан-Виденова 1996 г., с нея бяхме в градинките в махалата и бяхме от малкото майки в онези времена. Минаваха години – тя се сдоби с втора рожба, дъщеричка, годините не ставаха по-леки за живот, но тя всеотдайно се грижеше за децата си, които порастват сериозни и грижовни деца. Случи й се така, че забременя и се роди третото й детенце (цветна бременност – случвало се рядко такова чудо). Напусна я съпругът й. Тя наистина предизвика моето възхищение с това, че въпреки трудностите сама се справяше с трите дечица. Започна работа при първа възможност като учителка. Срещаме се в магазините, споделяме как да сготвим, платим сметки, облечем… нормалните тревоги… година след година…

Не знам дали си представяте какво е да си сам, с учителска заплата, три деца!!!…

Появи се и кучо Гошо – много възпитан 5-и член на семейството. Позволявам си този разказ, защото всички ние в махалата сме свидетели на нейната сила. За съжаление последната година безпътицата, умората и безнадеждността се натрупаха и алкохолът явно е станал неин другар.

Много ми е тъжно колко лесно и жадно се нахвърляме върху хората, преди да сме помислили какво ще им причиним!!!… Да, знам, вярно е, че учителите трябва да се перфектни и пример за децата ни, но това са хора, които живеят в нашата държава… с всичките й екстри…

Извинете, ако ви досаждам, но моля ви, преди да съдите, уважете човека и да помислим как да помогнем!!!

… пиша, защото наистина ми стана много болно и най-вече от това как се произвеждат новини… а след трите дни чудо какво следва???

Текстът е публикуван в сайта www.afera.bg

Заглавието е на „Гласове“