Институции

За пети път в България се отбелязва световният Ден за безопасен интернет

 На 9 февруари 2010 г. за пети път в България бе отбелязан световният Ден за безопасен интернет. Той се чества в над 60 страни по целия свят и е своеобразен повод за диалог по темите за безопасно поведение в онлайн пространството.
Националният център за безопасен Интернет, част от Европейската мрежа от центрове Инсейф (Insafe), в партньорство с представители на Обществения съвет за безопасен интернет, обявиха началото на общоевропейската информационна кампания, която тази година е под мотото „Мисли преди да качиш”. Начало на кампанията бе дадено с излъчването на специално създаден телевизионен клип, преведен на всички европейски езици. В него се засягат теми като правата на личността и проблемите, свързани с публикуването на информация в интернет под формата на снимки, текст и видео съдържание. „Споделянето на информация за други хора без тяхното знание може да ги злепостави, унижи или дори да ги постави в опасна ситуация. За съжаление, младите хора все по-често страдат не само заради собствената си, но и поради чужда непредпазливост”, алармира Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет.
Специални гости на събитието бяха г-жа Надя Шабани, Председател на Държавна агенция за закрила на детето и г-н Орлин Кузов, Директор Дирекция „ИКТ в образованието”, към Министерство на образованието, младежта и науката.
Г-жа Шабани изрази подкрепа за общоевропейската кампания и представи някои от членовете на Съвета на децата на ДАЗД. „Ние не възприемаме децата само като „обект на въздействие” и затова ще разчитаме на тяхната активност да разпространят сред своите връстници посланията на кампанията”, заяви г-жа Шабани. През 2010 г. ДАЗД в сътрудничество с Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта на НС ще организира социологическо изследване за отношението на родителите към използването на интернет от децата и степента на информираност за опасностите в мрежата. Г-жа Шабани припомни данни от доклад на ООН, според които над 750 000 педофили правят опити да влязат в контакт с деца чрез интернет.
По повод световния ден за безопасен интернет, Майкрософт обяви резултати от изследване в 12 европейски страни с повече от 14 000 респондента. Генералният директор на Майкрософт България, Огнян Киряков, сподели факта, че близо 66% от младежите нямат никакви ограничения от родителите си за ползването на интернет. „Последните проучвания показват, че половината от тийнейджърите считат за напълно безопасно да споделят лична информация онлайн и 43% от тях спокойно публикуват името на училището си. Като родител съм убеден, че пълният контрол не е адекватно решение, когато говорим за възпитанието на младите хора, но тук е ролята ни на възрастни – да познаваме опасностите и да подготвяме децата си за живота на „виртуалната улица”. Г-н Киряков представи конкурса „Data protection day”, иницииран от Европейската Училищна Мрежа и Майкрософт, като добър пример за диалог между родителите и техните деца. Конкурсът е насочен към младите хора на възраст между 15 и 19 години. Огнян Киряков представи първия български проект, достигнал финала на международния конкурс.
 
Ключови факти от изследванеМайкрософт в 12 европейски страни с повече от 14 000 респондента.:
·        79% от тийнейджърите използват активно социални медии.
 
·        43% от тийнейджърите вярват, че е напълно безопасно да споделят лична информация онлайн.
 
·        Почти половината (44%) от тийнейджърите в ЕМЕА публикуват в онлайн пространството информация за училището си.
 
·        Повече от 12% дават информация за домашния си адрес.
 
·        59% от родителите са убедени, че децата им взимат нужните мерки за защита относно информацията, която споделят в онлайн пространството.
 
·        Почти две трети (63%) от тийнейджърите в Европа са получавали съобщение от непознат в интернет
 
·        46% от децата са отговаряли на съобщения от непознати в интернет от чисто любопитство.
 
·        Две трети (66%) от тийнейджърите смятат, че родителите не правят нищо, за да ги ограничат или контролират в интернет.
 
·        40% от родителите в Европа потвърждават, че не контролират действията на своите деца в интернет.