Институции

За назначаването на психолози и педагогически съветници в училищата са предвидени 7-8 млн. лева

Около 1100 са психолозите и педагогическите съветници, назначени предимно в училищата с над 400 – 500 ученици. Нашето намерение е постепенно да ги увеличаваме, като ще предоставим допълнително средства на училищата. За следващата година сме предвидили такива допълнителни средства и се надявам да бъдат назначени поне още 500 психолози и педагогически съветници. За тази цел са предвидени между 7 и 8 милиона лева от началото на 2018 г., каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че училищата и сега назначават психолози и педагогически съветници, но „за сметка“ на делегираните си бюджети. „Надяваме се, че като им раздадем допълнителни средства, повече училища ще имат такава възможност. Може би на най-малките училища няма да бъдат достатъчни, но в дадено населено място, където са повече, може да споделят един психолог или педагогически съветник“, коментира министър Вълчев. Той изрази увереност, че догодина вероятно всички училища с над 400 ученици ще имат поне един психолог или педагогически съветник. Образователният министър отбеляза, че има много училища – най-големите, които и сега имат по двама, трима или повече от тези специалисти.

Министър Вълчев участва в конференцията „Партньорство училище – родители – добри практики и решения“. Пред журналисти той даде примери за добро взаимодействие между родителите и учителите – съвместно обсъждане на важни теми, политики на „отворени врати“, подписване на споразумения между родителите и училищата, „на кафе“ с училищните директори или учители. Тези добри примери в общуването, които ги има вече в български училища, ще бъдат обобщени в „наръчник за добри практики“, обеща образователният министър.

Източник: БТА