Институции

За модерна икономика – университетите и бизнесът заедно

Според вицепрезидента Илияна Йотова българската икономика ще просперира, ако университетите са адаптирани към изискванията на бизнеса.

„Все още има съществено разминаване между специалности и потребности на пазара на труда. Не е достатъчно да кажем днес, че образованието е наш приоритет. Трябват инвестиции от училището до науката“, каза тя на откриването на новата академична година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Йотова смята, че трябва да се акцентира още на ориентацията на децата още в училище, а след това и за професионалните стажове, защото така България би имала подготвени кадри.

„Скъпи студенти, млади хора, тази сграда завинаги е завещана за Вас. По аудиториите, коридорите се усеща следата на много видни български личности, преподаватели, учени. Ако имаше единица мярка за познанието в България, то непременно щеше да носи името на Алма Матер. От утре тази атмосфера ще бъде ваша, тази вселена ще бъде ваша. От вас зависи колко много от това богатство ще вземете във вашите ръце“, посочи още вицепрезидентът.

По думите й Софийският университет формира държавността чрез образованието, чрез науката, чрез подготовката на строителите на съвременна България.

„Каквито и да са предизвикателствата на времето той остана свободен и независим. Нашият университет днес е един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието, измислените идоли, на битката срещу полуистините и фалшификатите. Запомнете това и продължете тази традиция. Софийският университет е непоклатима стена срещу бездуховността и посредствеността“, каза още Йотова, цитирана от „Фокус“.

Източник: dnes.bg