Мнения

За един ден МОН си имаше нов министър

Андреа Петрова – абитуриентка от Професионалната гимназия „Проф. Асен Златаров“ във Видин, беше министър на образованието и науката за един ден в рамките на 13-тата Националната инициатива „Мениджър за един ден“.

Ангел Топалов от Велико Търново зае поста на заместник-министъра Иван Кръстев, Васил Енджов, ученик от Пазарджик, смени Надя Младенова като началник на кабинета на министъра, а студентката Мария Маркова зае поста на началник на отдел „Връзки с обществеността“ в Министерството на образованието и науката и пое задачите на Ваня Монова.

„Това, че днес сме заедно е много добър знак. Спокойна съм за днешния ден. Щом във всяко министерство ще има минимум по двама министри, значи работата ще върви прекрасно“, заяви по време на откриването на „Мениджър за един ден“ министър Анелия Клисарова, която поздрави участниците от името на правителството. Тази година инициативата се проведе под патронажа на министър-председателя Пламен Орешарски.

От негово име министър Клисарова поздрави организаторите и участниците и каза:

„Основните мерки на правителството са не само да инвестира в образованието, а да създава благоприятна среда така че когато завършите, да намерите своето първо работно място, да се чувствате удовлетворени от своята работа. И  най-вече – да останете в България, защото в България може, има място за младите хора и за тяхното бъдеще“.

Целта на инициативата „Мениджър за един ден“ е да подготви младите хора за по-успешното им реализиране на пазара на труда като им се даде възможност да попаднат в работна среда в администрацията и в реалния сектор.

Андреа Петрова заедно с министър Клисарова участва в заседанието на Министерския съвет, където беше взето решение следващото работно събиране на правителството да се проведе във Видин – града на Андреа.

Новото ръководство на МОН пое задачите с ентусиазъм. Докато министър Петрова беше в МС, зам.-министър Топалов, началникът на кабинета Енджов и началникът на пресцентъра Маркова се запознаха с работата на администрацията и участваха в работни срещи. Те споделиха идеи за това какво може и трябва да се промени в системата на образованието.

Бяха категорични, че трябва да се наблегне на качеството на образование, че  в училище трябва да има повече млади учители, както и да се върне уважението към професията учител. „Ще е много добре, ако се изпълни идеята за въвеждане на дуалното обучение“, коментира министърът за един ден Андреа Петрова в отговор на журналистически въпрос.

„За нас беше много интересно и полезно да видим всичко, което се случва в министерството. Радваме се, че бяхме част от екипа“, заявиха участниците в инициативата.

В края на работния ден те участваха в заседание с ръководния екип на МОН, на което бяха отчетени изпълнените и предстоящи задачи.

Младите хора получиха подарък луксозно издание на книгата на Захарий Стоянов „Записки по българските въстания“ с пожелания от проф. Клисарова за бъдещи успехи.

После заедно с министър Анелия Клисарова те присъстваха на закриването на инициативата „Мениджър за един ден“, организирана от „Джуниър Ачийвмънт България“.

Източник: Пресцентър на МОН