Институции Ученици

Заявление за матура – само онлайн, до края на деня!

Всички зрелостници, които не са успели да подадат заявление за явяване на държавен зрелостен изпит, трябва да го направят до края на днешния ден – по електронен път.

Предварителната организация според заповедта на министъра предвиждаше заявленията да се подават в училищата, като срокът за това бе 17 март. Извънредното положение в страната заради коранвируса обаче затвори учебните заведения  преди изтичането на крайния срок и някои дванайсетокласници не са успели.

„Можете да подадете заявление за явяване на ДЗИ, сесия май- юни 2020 г., по електронен път. Заявлението можете да свалите от сайта на Вашето училище, да го попълните, подпишете, сканирате и изпратите на електронен адрес, посочен от училището. Моля, възползвайте се от тази възможност и не правете физическо посещение в училището, за да подадете заявление за ДЗИ!” призоваха от Регионалното управление на образованието.

От МОН уточниха, че подаването на заявленията онлайн трябва да приключи до края на днешния ден. Оттам не очакват да възникнат прпоблеми, тъй като и миналата година повечето зрелостници го направили по електронен път.

След като данните се обобщят, по предварителния график до 10 април учениците трябва да бъдат разпределени по сгради, зали и места в класните стаи, а до 18 май да получат бележките си за допускане до изпита.

Засега датите за матурите са 20 май – по български език и литература, и 22 май  – за втория задължителен зрелостен изпит по избираем предмет.  Дали ще има промяна зависи от това как се развие ситуацията със заразата у нас и колко още ще продължи принудителната ваканция.

По думите на министъра на образованието Красимир Вълчев, към момента има 8 възможни сценария за провеждане на държавните зрелостни изпити, като може да станат и повече.

От МОН успокояват всички зрелостници и седмокласници, че изпитните варианти  ще бъдат събразени с извънредната ситуцаия тази година. Възможно е в тях да влезе само материалът, изучаван през първия учебен срок – преди да настъпи кризата и училищата да преминат към дистанционно обучение, което се прилага с различен успех в различните райони и общности.

Източник: marica.bg