Мнения

Защо са тежки чантите на учениците?

Аз съм баба на две момчета, ученици в началния курс, съответно в четвърти и първи клас. Вече четвърта година разнасям с големия ми внук до училището и обратно една тежка ученическа чанта. Тя е тежка и за мен, а какво остава за едно дете.

Постоянно чувам оплаквания, че го боли гърба. Тази година историята се повтаря и за малкия ми внук.

Често помагам на внуците си, когато пишат домашните си работи. Ето какво установявам. Едно домашно по математика включва една страница от учебника, една страница от учебната тетрадка и една или две страници от учебното помагало.

Задачите са напълно идентични, но решаването на толкова много задачи отнема много време и натоварва излишно децата. Аналогична е ситуацията и по български език.

Ето един пример за домашно по български език и математика за 1 –ви клас на малкия ми внук.

Български език                                                   Математика
Буквар – стр. 26                                                 Учебник – стр.26
Учебна тетрадка – стр. 14, 15                          Учебна тетрадка – стр. 23
Учебно помагало Ежко – стр. 12, 13                Учебно помагало – стр.32, 33
Червено помагало – стр. 14, 15
Жълто помагало – стр. 14, 15

Общо 9 страници и три учебни помагала       Общо 4 страници и едно помагало

От примера се вижда, че в чантата се слагат допълнително 4 учебни помагала. Как няма да тежи! Като резултат децата се преуморяват с големи домашни работи, което ги  отблъсква от учебния процес и резултатите на нашата образователна система, както всички знаем не са никак добри. Това показват и международните тестове PISA за грамотност.

Първоначално смятах, че учебните помагала са задължителни, защото  учителките на моите внуци в началото на учебната година ни казваха, че те трябва да се закупят обикновено за сумата от 60-70 лв. без коментар по въпроса. Така тези средства, които отделяме не съответстват на политиката на държавата за безплатни учебници в началния курс. Тази година се свързах с Министерството на образованието, от където ме информираха, че учебните помагала не са задължителни и се предлагат от учителите по тяхна преценка. След като разговарях с класната на големия ми внук, разбрах че учителите избират помагалата и ги поръчват в съответното издателство.

Сега картината и схемата ми е напълно ясна! Издателите на учебници естествено имат интерес да продават колкото се може повече учебници и учебни помагала. И те са намерили успешната формула, привличайки учителите в тази търговска практика като им предлагат съответните комисионни. Така издателите са доволни, учителите получават еднократно някаква сума, а нашите деца носят тежките чанти, болят ги гърбовете, пишат безкрайни домашни работи и в крайна сметка голям процент от учениците ни са неграмотни. Нямам нищо против учебните помагала, но нека те да са препоръчителни, а не задължителни! Всеки родител може да си закупи колкото иска учебни помагала, за да се упражнява допълнително детето му.

Изводът е, че учебните помагала са причина за тежките чанти!!! Учебникът и учебната тетрадка са напълно достатъчни за един нормален и успешен учебен процес. Не укорявам учителите затова, че искат и те да спечелят някой лев, като знаем какви са им заплатите. И за да оправдаят закупуването на учебните помагала, домашните работи стават обемисти и уморителни за децата. Убедена съм, че българските учители са способни да изучат нашите деца да пишат и четат без учебни помагала и ще сложат точка на тази порочна практика. Най-важно е здравето на децата и тяхното нормално и модерно образование без излишно натоварване!

Автор: Людмила Иванова – „Фондация за европейско образование и професионална квалификация”