Учители

Защо партиите заиграват с учителите…!?

Колкото повече наближават изборите за парламент, толкова повече политическите партии обещават ли обещават. Сред темите, които се експлоатират особено енергично е и тази за заплатите на учителите.

Вече една от партиите обеща да удвои заплатите в образованието, в същото време, друга партия се ангажира с реформа в издаването на учебниците – по един за всеки учебен предмет, като учебните помагала ще са с неограничен брой.

Оказва се, че учителите са сред най-активната част от темите за предизборни обещания, защото те са цяла професионална гилдия, която, ако бъде спечелена, носи голямо количество електорални гласове.

Това очевидно е направило впечатление и на политиците, които тази година, сякаш за първи път толкова целенасочено, обърнаха внимание на учителското съсловие.

От една страна това е добре, защото дори и половината от това, което се обещава да се изпълни, пак е голямо постижение, от друга страна пък популизмът с експлоатацията на гилдии и съсловия отново си дава пълна свобода и това води до опошляване на цялата предизборна борба.

Дано поне този път, като обещават нещо, партиите и най-вече политиците да се сетят, че и след изборите обещанията им ще се помнят и ще има очаквания от тях.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg