Учители

Защо младите хора не искат да стават учители?

„Млад учител в новите условия на реформата не може да вирее! Назначаваме много млади учители, които изкарват само няколко месеца. Идва им много напрежението, бюрокрацията, безсмислените изисквания, недостатъчното заплащане……да изброявам ли още?”, пита преподавател, оставил коментара си във форума на сайта ни. Всъщност хтова мнениу поставя един особено актуален въпрос днес, в гилдията, а именно – защо младите хора не искат да стават учители? Разбира се, заплащането е важно, но дали и едва ли само това е причината да има отлив на интереса от професията.

Според мненията на други преподаватели във форума, „все повече ще се чувства недостиг на учители. В условията на ниско заплащане, много административни изисквания, родителски претенции и ученическо безразличие, няма как един млад човек да избере тази професия.

Учител споделя, че вече 10 години упражнява тази професия и не е напуснал все още, защото обича работата си и не е семееен. „Трудът ни определено е доста подценен. Да, има такива от нас, които все още вярват и се раздават в професията си! Като се сложат на везната отговорностите срещу заплащането, професията учител става повече от неатрактивна, особено за млад човек, който иска да гради кариера, да има семейство и да е спокоен за доходите си. Всички реформи, които съм видял досега са само прах в очите на обществото! Това го знае всеки, който е в системата на образованието”, твърди преподавателят.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg