Мнения

Защо държавата не подпомага студентите?

Парламентът отхвърли предложението на БСП за законови поправки за по-ниски лихви на студентските кредити. Промените целяха да бъдат намалени лихвите на гарантираните от държавата студентски кредити. Вносителите предложиха фиксираната лихва да бъде 3,5% вместо сегашната от 7%. Отхвърлено бе и предложението студентите задочно и дистанционно обучение да имат право да теглят преференциални кредити.

Според народния представител от БСП Ирена Анастасова държавата не прави абсолютно никакви усилия да задържи студентите и докторантите в страната, а се грижи повече за благосъстоянието на банките. „Не е редно от студентите да се печели. Към момента 4-5 банки предлагат такива студентски кредити с лихва от 7%. Взехме предвид всички становища и предложихме лихвата да стане 3,5%, но дори мнението на Министерството на образованието е негативно“, уточни депутатът от БСП.

По думите ѝ има бедни студенти, които работят, за да финансират образованието си. „В парламента при обсъждането на това предложение партиите не казаха категорично „не“. Просто изразиха мнение, че на този момент ще се въздържат, че сега не го подкрепят. Даже се предложи промените да се обсъдят юни месец. Дали пък не го подкрепиха, защото е наше предложение? Ако е така, ще е жалко“, подчерта Анастасова пред Bulgaria ON AIR.

Източник: dnes.bg