Институции

Защитници на детските права: Уеб филтрирането е безсмислено

Великобританската група за детски права „Спасете децата” (Save the Children) апелира към правителството на страната да се откаже от спорния си план за задължителен интернет филтър, твърдейки, че схемата не обучава ефективно децата как да се предпазват от опасностите онлайн. Групата е разпространила съвместно изявление с други организации за защита на гражданските права, вкл. Националния детски и младежки правен център (National Children’s and Youth Law Centre) и „Граждански свободи Австралия” (Civil Liberties Australia).
 
Въпросният спорен план на британското правителство е обявен през октомври 2008 г. и е на стойност $125,8 млн. Състои се в това интернет доставчиците на Острова да доставят филтрирано съдържание в домовете, училищата и местата за публичен достъп до Интернет. Филтрирането ще бъде на незаконно съдържание, като напр. детска порнография и на съдържание, неподходящо за деца.
 
Според групата задължителното филтриране не уважава и ограничава правата на децата.
 
Защитниците на детски права твърдят също така, че всеки човек с основни компютърни умения може да надхитри филтъра.
 
Говорителят на групата „Спасете децата” Annie Pettit казва, че усилията трябва да бъдат фокусирани върху поддържането на децата и на младите хора в това да бъдат активни граждани и сами да правят своя избор и че в този смисъл организацията силно подкрепя образоването на децата безопасно използване на Интернет.
 
Групата GetUp! Също е подкрепила изявлението и дори вече е започнала излъчването на рекламен телевизионен клип, целящ засилване обществената опозиция срещу филтрирането на уеб съдържание.
 
От май т.г. шест британски интернет доставчика вече участват в опита на правителството да филтрира интернет съдържанието.
 
 
Статията е съвместна публикация на Мрежата на учителите новатори Teacher.bg и Ай Си Ти Медиа ЕООД (http://ictmedia.bg/).