Училища

Затвориха басейн в училище, децата давали по 6 лева да плуват

По 6-7 лева, за да плуват в училищен басейн, са плащали възпитаниците на училище в пловдивския район „Тракия”. Парите са били давани под формата на дарение. Това разкриха от временната общинска комисия, откъдето умуват как да облекчат условията, така че и учениците от СУ „Димитър Матевски” да могат да спортуват без да плащат, но и басейнът да бъде поддържан.

850 ученици се обучават в тракийското училище, басейнът на което е много популярен сред майките на малки деца. От Нова година обаче плувният комплекс е затворен. Преди това от таксата са били освободени само децата в първи клас.

Ръководството на училището иска фирма или спортно сдружение да стопанисва басейна под наем. „Но това не означава, че и бъдещият съдържател няма да иска такса от учениците. Затова настояваме общината да поеме разходите по поддръжката”, заяви общинската съветничка Бояна Маркова, която е част от временната общинска комисия.

Според директора на училището Николай Георгиев годишната издръжка на басейна е около 75000 лева. Парите отиват за поддръжка на водата и за заплати на спасител и учител по плуване. „Басейнът е воденичен камък върху бюджета на училището. Добре е да работи, но преди имахме 1200 ученици и не беше проблем да издържаме съоръжението”, обясни директорът. Той уточни, че таксата от 6-7 лева била въведена от Спортен клуб по плуване „Димитър Матевски”, откъдето поддържали съоръжението до Нова година, но след това се отказали. В момента нямало кандидати. Именно заради скъпата издръжка и забраната учениците да плащат за билети, училищните басейни в Пловдив не работят.

Източник: monitor.bg