Институции Ученици Училища

Затварят училищата в София за още седмица

От понеделник за срок от една седмица се затварят училищата на територията на Столичната община.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с обявеното извънредно положение в държавата, заради разпространението на коронавируса.

“От понеделник ще може децата и учителите да работят от вкъщи онлайн. Над 90% от учениците и разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите. Онлайн обучение, според възможностите“, обясни кметът.

Детските заведения за момента няма да бъдат затваряни, ще се работи със сборни групи при засилени мерки за контрол. До второ нареждане се спира изискването на всички видове документи, свързани с присъствието или отсъствието на децата, коментира зам.-кметът по образование Тодор Чобанов.

От Столична община насърчават родителите, които имат възможност да организират надомното гледане на децата. Деца на родители или близки под карантина заради новия вирус е абсолютно недопустимо да бъдат водени на градина или ясла.

Налага се ограничение на социалните контакти на децата, включително и в кварталните градинки, детски клубове, парти центрове, спортни школи и т.н. За последните ще бъде издадена заповед за временно прекратяване на дейността.

Затварят се и публични места в София – театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, концертни зали, за да може да се ограничи максимално събирането на хора.

Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени. “Сега ще затворим и пазарите в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски“ – всички места, на които се струпват много хора“, посочи кметът. Нощният транспорт също спира работа.

Източник: monitor.bg