Мнения

Засилва се сътрдничеството в областта на образованието със Сърбия

Задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието още от предучилищното през училищното до висшето и науката. За това се разбраха  министърът на образованието и науката Меглена Кунева и сръбският й колега Младен Шарчевич. Двамата проведоха среща в учителската стая на гимназията „Г. Димитров“ в Босилеград, която чества своята 75-годишнина.

По време на срещата министър Кунева заяви, че българската страна провежда трайна, осъзната и дългосрочна политика за образованието на българските общности в чужбина, каквато е и тази в Босилеград. Тя подчерта, че в министерството е създадена специална дирекция с фокус върху обучението на българите в чужбина.

Кунева заяви, че очаква да се подпише програмата за сътрудничеството в образованието между двете страни.

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред образователните системи и науката в двете страни, в това число общата необходимост образованието да осъществи връзката с пазара на труда, включително и през дуалното обучение.

Двамата обсъдиха също възможността за обмен на повече студенти от двете страни. Кунева подчерта, че тази година в български университети са се записали близо 130 студенти от българските общности в Сърбия.

Източник: МОН