Училища

Засилват контрола над държавните спортни училища

Министерството на младежта и спорта осъществи проверки за изпълнението на държавната политика в областта на спорта в държавните спортни училища, стана ясно на провеждащото се в Пловдив работно съвещание с директорите и помощник-директорите на спортните училища в страната, организирано от ММС.

Дискусията стартира със среща на ММС с ръководствата на шестте държавни спортни училища – в София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас и Плевен.

Експерти от спортното министерство продължават осъществяването на интензивни проверки на организираната от държавните спортни училища учебно-тренировъчна, спортно-състезателна дейност и тренировъчни лагери за постигане на спортни резултати. Водеща дейност е утвърждаването на  олимпийските звена в спортните училища и доброто планиране на тренировъчния процес.

„От помощник-директорите по спортна подготовка ще се изисква да познават добре работата на треньорите в техните училища“, каза Мария Стефанова – директор на дирекция „Ученически и студентски спорт“ в ММС.

Обект на обсъждане бяха утвърдените от министъра на младежта и спорта през 2014 г. Наредба 1 за финансиране на спортно-състезателната дейност на спортните училища и Наредба 2 за финансово подпомагане на строителни и ремонтни дейности, по която  държавните спортни училища могат да кандидатстват с проекти.

Работното съвещание продължава утре с участието на ръководствата на всичките 24 спортни училища в страната, заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов,  експерти от МОН, МРРБ, Национална спортна академия „Васил Левски“ и ММС. Ще бъдат обсъдени новите условия за кандидатстване в Спортната академия за завършващите тази година спортните училища, възможностите за саниране на сградите на спортните училища по програмата за енергийна ефективност и други.