Ученици

Засилват контрола върху автобусите, превозващи деца и ученици

Транспортният министър Ивайло Московски разпореди да бъде засилен контролът на превозите на деца и ученици. Действията са част от мерките за подобряване на пътната безопасност, предприети по повод Деня на детето – 1 юни и предстоящите ваканционни пътувания през летните месеци.

Проверките целят чрез осъществяването на постоянен контрол да се подобри безопасността и сигурността на децата и учениците на пътя. Контролните органи призовават директорите, училищните ръководства и родителите за сериозна ангажираност по темата, така че да не се допуска неизрядни превозвачи и водачи да извършват превози на деца.

Проверките ще се осъществяват от инспектори от ИА „Автомобилна администрация“ и „Пътна полиция“. Те ще проверяват за спазване на нормативните изисквания и техническата изправност на всички автобуси, превозващи деца и ученици. Контролът ще засегне и правоспособността на водачите, както и наличието и редовността на документите им.

Проверяващите ще следят и за нарушения на времената за управление и почивки на водачите, употребата на алкохол и спазването на правилата за движение по пътищата.

Източник: news.bg