Мнения

Започна кандидатстването на турските студенти у нас

Миналата седмица беше даден старт на кампанията по кандидатстване на турски младежи в българските висши учебни заведения. Съвсем очаквано скандалът с легитимацията на дипломите им от тук оказа влияние и тази година техният брой е намалял драстично, информира bTV.

Според изчисленията, студентите от съседната страна носят приход на България от около $ 100 млн. всяка година. Средният размер на образователните такси, които плащат на българските ВУЗ-ове е между 3000 и 8000 евро на година.

Бъдещите студенти от Турция вече могат да кандидатстват в българските ВУЗ-ове от средата на май. До сега документи са подали около 50 души. Те са в подготвителна група и ще имат часове и по английски.

„По принцип бях доста притеснен от решението на ЙОК временно да спре признаването на български дипломи. Но заради техникумът, който завърших в Турция не мога да стана инженер. А в България това е възможно. Затова дойдох”, обяснява пред bTV студентът Хакан Йълдъз.

Признаването на българските дипломи в родната им държава е сред водещите причини при решението къде да продължат образованието си.

„Това, което виждам в момента е, че студентите пак започнаха да идват в България”, коментира на свой ред Беркант Хатипоглу от Асоциация на турските образователни консултанти.