Мнения

Започна истерията с новите учебни планове

Намеренията за корекция на учебните планове, съвсем очаквано дадоха старт на спекулации и откровена истерия в така популярните в момента социални мрежи. Те са подхранвани и от стандартното хиперболизиране на въпроса в централните медии.

Със заглавия за „махане“ на Вазов аи Ботев от учебниците осъмнаха днес немалко сайтове. Ставало обаче дума за редуциране на някои от произведенията, част от които са и на чужди автори като Уилям Шекспир например.

Всичко до момента обаче е на ниво „обсъждане“ и за крайни решения все още е рано. Новите учебни планове са категорично заложени в концепцията на Новия закон за предучилищното и училищно образование и това е предизвикано именно от желанието на голяма част от заетите в сектора.

Програмите, темите и учебните материали по литература и история по правило са сред тези, които търпят най-много и чести промени във времето. Те обаче запазват основната си структура и рядко търпят коренни реформи.

„В нашето образование както се промениха много неща, така и се запазиха много. Вазов още си е Вазов, а Вапцаров все пак оцеля“, сподели коментира преди няколко дни основателят на издателство „Анубис“ Николай Табаков.