Ученици Училища

Започнаха доставките на плодове и мляко в училище

Децата в училищата и детските градини вече получават качествени български плодове и млечни продукти, съобщиха от Фонд „Земеделие“, предаде БГНЕС.

От началото на октомври доставките на продукти в учебните за заведения по двете схеми „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ са факт. На одобрените кандидати по двете училищни програми е дадена възможност да започнат по-рано доставките спрямо минали учебни години, за да бъде осигурен по-голям брой пресни плодове, произведени от български производители, съобщиха още от Фонда.

Няма риск от компрометиране на училищните схеми за учебната 2019/2020 г. Тяхното изпълнение върви ускорено, увериха от Фонда и допълниха, че всички подадени заявления за одобрение от учебните заведения са обработени. За близо 80% от тях, общо по двете схеми, вече са издадени актове за одобрение. За останалите заявители е изискана допълнителна информация. „Стартираха доставките от началото на октомври. Това стана факт, след като определението на Върховния административен съд от 25.09.2019 г. влезе в сила. Петчленен състав на ВАС отхвърли окончателно искането за спирането на действието на Постановление № 32 на МС за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения“, обяви заместник изпълнителният директор на ДФЗ Иван Капитанов. Той уточни, че издадените през 2018 г. актове за одобрени на доставчици до 3 години по училищните схеми са прекратени, независимо от срока, за който са били издадени. Той подчерта, че новите актове ще са с валидност от 1 година.

Припомняме, че постановлението беше оспорвано от производители пред ВАС. Те изразиха мнение по-рано през годината, че схемите не допринасят за това децата да получават качествени мляко и плодове. Според тях схемите „Училищно мляко и училищен плод“ трябва да се обслужват и да са приоритет на производството, заради факта, че това е най-късата верига от производството на суровини през преработка до децата.

Източник: actualno.com