Ученици

Започва подаването на заявления за матури след 12.клас

Дванайсетокласниците могат да подават заявления за допускане до държавни зрелостни изпити от 6 до 21 февруари. Тази година задължителните матурите са съответно: по български език и литература – на 19 май 2023г. от 8.30 часа, и по профилиращ предмет – на 23 май 2023г. от 8.30 часа. Има и две допълнителни матури по желание. Те ще се проведат между 26 май и 31 май.

От миналата година има промени при матурите. Те вече се полагат на две нива – общообразователно и профилиращо в зависимост как е изучаван даден предмет. Първата задължителна матура по български език и литература се полага от всички на общообразователно ниво. Втората задължителна матура вече е по профилиращ предмет, изучаван в 11. и 12. клас.

Освен познатите досега предмети, физика, химия, биология, математика и т.н., профилиращите предмети, по които може да се полага матура бяха разширени с информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство.

Преди дни депутатите приеха промяна в Закона за училищното образование, според която, ако ученик не е учил даден предмет, например математика, като профилиращ в 11. и 12. клас, то той все пак ще може да положи този предмет на нивото на профилиращ предмет, а не на по-ниското ниво на общообразователен като допълнителна трета или четвърта матура. Така се облекчава кандидатстването в чужбина, защото тежестта на общообразователната матура в балообразуването е по-малка.

Друга промяна от миналата година е, че на матурите тройка се пише вече не за 23, а за 30 точки. Промените в матурите се наложиха, тъй като миналата година първият випуск по новия Закон за училищното образование стана в 12. клас. А основа на този закон е профилираното обучение в 11. и 12. клас.

Източник: БНТ