Ученици

Започва кандидатстването след 7. клас

Започна кампанията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. За втора поредна година балообразуването е по нов механизъм, като максималният бал е не 36, а 500 точки. В столицата седмокласниците тази година са над 10 000.

При тестовете по български език и математика промяна няма. Максималният бал за класиране вече е 500 точки. Ако ученик не се яви на изпитите или има двойки, също ще участва в класирането само с балообразуващите предмети от дипломата и тук най-високият бал може да е 100 точки.

„Бих искала да обърна внимание на родителите и децата да видят кои предмети училището е избрало като балообразуващи, но говорим балообразуване под формата на точки“, заяви пред БНТ Ваня Кастрева, началник на РУО-София. Балобразуващите оценки се определят от приемащото училище, най-често са български език и математика, но могат да бъдат и химия, физика, биология. Кастрева разясни още, че за сегашните петокласници и шестокласници, балообразуването ще става само с оценките от 7-ми клас, а не със средноаритметични оценки от трите години.

В столицата седмокласниците са малко над 10 хиляди и са с 370 повече от миналата година.Те ще могат да кандидатстват за 236 профилирани и 147 професионални паралелки.Въпреки че броят на професионалните паралелки е увеличен, каквато е и стратегията на министерството, в столицата доминират училищата, които предлагат чужди езици, природни и хуманитарни науки и математика.Протести на родители като тези във Враца и Русе срещу увеличения брой на професионалните паралелки не се очакват.

„Направили сме балансиран прием, съобразен с образователната структура – в София два пъти и половина са повече училищата, които са средни или профилирани гимназии за сметка на професионалните гимназии“, поясни Кастрева. В професионалните гимназии тази година има нови специалности – „Балнеолечение“, „Ръководител движение“ ,“Каменоделство“.

Що се отнася до частните уроци, средно около 1500 лева излиза на родителите допълнителната подготовка на децата им. Изпитът по български език е на 21 май, а този по математика – на 23 май. И двата са от 10 ч., тъй като в 8 ч. започват матурите на дванайсетокласниците.

Източник: novini.bg