Ученици

Започва кампанията за I клас

Започва кампанията за кандидатстване на първокласниците в София. Тази година в цялата страна се въвежда принцип на уседналост. Редът на подаване на заявления няма да носи предимство. Ще се взима под внимание адресът на детето, като се приема, че то живее на адреса на майката. Оказва се, че много бъдещи първокласници не могат да докажат уседналост, тъй като майките не са сменили адресната си регистрация след брака.

Други родители пък са променили адресната си регистрация преди приемането на наредбата и така губят предимство. Най-сериозно се оказва притеснението на родителите, че може да се наложи децата от едно семейство да посещават различни училища.

Голямото дете на Силвена Денева е в първи клас, а по-малкото предстои да кандидатства. След раждането на най-малкия член на семейството, се преместили в по-просторно жилище. За родителите е най-удобно всичките им деца да посещават едно училище в новия квартал, но това не е сигурно, защото нямат 3 години уседналост. „Три години особено за многодетно семейство като нашето, са ужасно дълъг период”, коментира майката.

От Столичната община коментират, че предвиждат допълнителни точки за братя и сестри на вече приети деца. Дават възможност и по-малкото дете да ползва района на училището, където каката или баткото са били приети в предишни години.

За първи път родителите ще се подпишат, че носят наказателна отговорност, ако декларират неверни данни. „Ние колкото и да искаме да проверим дадени документи, прекрасно е, че сега ще се изисква и удостоверение от ЕСГРАОН и удостоверява самия адрес”, посочи директорът на 119 СУ Диян Стаматов.

Силвена настоява за гратисен период: „Ако се случи да не бъде приет, един от родителите ще работи като шофьор на децата”.  Гратисен период, обаче, в момента не се предвижда.

Източник: btvnovinite.bg