Ученици

Започва записването на първокласниците в София

Започва приемът на документи за бъдещите първокласници. В столицата това ще става по нови критерии, гласувани от общината в края на февруари. Водещ критерий е адресната регистрация. Най-много точки ще се дават за родител със съвпадащ постоянен и настоящ адрес в непосредствена близост до училището. На второ място само за настоящ адрес, а на трето – ако родителят живее в същия район.

При приема на най-малките ученици ще има и социални, и допълнителни критерии според нуждите на училището и на децата. Допълнителни точки ще се дават и ако детето има брат или сестра, обучаващи се в същото училище, както и адрес на месторабота на един от двамата родители в административния район на училището.

И въпреки новите критерии, среднощна опашка от родители се образува пред столичното 133-то училище, където загрижени майки изчакаха търпеливо до 8.30 сутринта, за да са сред първите, записали децата си. Родителите се притесняват, че отделните училища все пак имат право да добавят свои критерии към тези на общината и поредният номер на записване може да се окаже от значение. Това можело да стане в случаите, когато няколко деца имат еднакъв резултат и тогава се гледа поредността на записване, изрази опасенията си пред Bulgaria ON AIR една от чакащите пред школото майки. Тя разказа, че е дошла пред училището в 7 часа вечерта предния ден и вече е била десетата чакаща.

Резултатите на първо класиране от приема ще станат ясни на 2 юни, а крайният срок за подаване на документи е 19 май.

Източник: dnes.bg