Училища

Започват проверки на храните в детските градини и училищата

„С началото на учебната година ще организираме проверки на храните в детските градини и училищата”, обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след откриването на бизнес закуска за структурата и функциите на Българската агенция по безопасност на храните, провела се на 2 септември 2010 г. в х-л „Шератон”, София.

 

Той ще настоява в акциите да се включат още органите на РИОКОЗ, като заедно с Националната ветеринарно-медицинска служба следят за качеството на храните, какви храни се доставят и как се съхраняват и обработват.

 

Министър Найденов ще предложи още на Министерство на образованието да изработят заедно минимални изисквания за хранителна стойност на продуктите, предназначени за детските градини и училищните столове.

 

Минималните изисквания ще определят менюто от храни, които са полезни за консумация.

 

„Ние като родители трябва да се грижим за здравето на децата ни и затова какво консумират в детските градини и училищата”, каза той.

 

Според него въвеждането на минимални изисквания за хранителна стойност на продуктите не трябва да се отрази на таксите за детските градини, защото ръководствата им и общините ще си реорганизират и прецизират търговете за доставка на храни.