Мнения

Започват празници за ученето през целия живот

В продължение на 2 месеца цялата страна става територия на ученето през целия живот. С разнообразни събития в 6 региона и в 28 града деца и възрастни ще могат да отпразнуват разнообразието, ползите и удоволствието от ученето.

Празниците включват отворени врати в образователни и културни институции, чуждоезикови ателиета, семинари за кариерата, работилници по изкуства, спортни състезания, научни демонстрации, еко занимания, семинари за преподаватели и педагози, конкурси, изложби и др. Събитията са част от проект на Министерството на образованието, младежта и науката, който има за цел да популяризира ученето през целия живот.

Първи – на 29 септември, ще празнува Пловдив. Ученици ще демонстрират на открито лабораторни анализи на храни. Жителите и гостите на града ще могат да участват в практически работилници по изкуства, изграждане на имидж и кандидатстване за работа. Ще разберем и как се става дизайнер на художествено осветление за театър, кино и телевизия. Майсторите на ръченици ще премерят сили в надиграването в с. Паничери, община Хисаря, а начинаещите ще могат да се включат в уроци по народни танци.

През октомври и ноември свои празници на ученето през целия живот ще имат и останалите областни градове в страната.

На 5 октомври е местният фестивал в Перник

Виж картата с датите на събитията по области

Всички събития са със свободен достъп.

Още по темата

За проекта
Network for Effective Lifelong Learning Initiatives and Information (NELLII) е едногодишна инициатива, която стартира на 1 март 2012 г. с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Проектът има за цел да популяризира ученето през целия живот чрез устойчиви инициативи и структури в цялата страна. В партньорство с Фондация на бизнеса за образованието и вестник „Аз Буки” Министерството на образованието, младежта и науката изгради национална мрежа за инициативи и информация за ефективно учене през целия живот. Мрежата обхваща 28 местни съвета за учене през целия живот, в които участват активно обучителни, работодателски и неправителствени организации, местни власти и медии.

NELLII е средство за реализирането на националната стратегия за учене през целия живот и приоритетите на стратегическата рамка за европейско сътрудничество в областта на образованието “ Образование и обучение 2020“.