Ученици

Занимални затвориха, хлапета тръгват на работа с мама

Частни занимални затвориха в началото на август, а през последния месец на лятото не работят и училищните, които приемаха деца в помощ на родителите. Това затруднява семейства, които вече са ползвали отпуските си и нямат баба и дядо наблизо или на село, където да пратят хлапето до първия учебен ден. Дори и да могат да отделят таксата от около 300 лева на месец за частна занималня, през август такива родители са в безизходица, защото възпитателите там също почиват.

Единствената алтернатива е да отида на работа с детето, разказа майка на подготваче, което наесен тръгва в първи клас. Жената работи като продавачка в търговски център в ЖР „Тракия” в Пловдив и сутрин отваря с щерката. Докато майката продава детски стоки, момичето преговаря буквите. Бързо омръзва и е трудно да стои цял ден в магазина, работодателите също ми правят забележка, но нямаме друг вариант, разказа жената.

Заради сериозния проблем на работещи хора като нея училищата в последните години организират занимални през летните месеци, но само за свои ученици. В СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив например, учат забавна математика и се вихрят като градинари в двора, но заниманията там приключили още в края на юни.

В СУ „Черноризец Храбър” също дали възможност на децата да останат в училище дори и след края на учебната година. В началото на юни е много трудно на родителите да осигурят кой да гледа детето, особено ако то е в първи или втори клас и още не е свикнало на самостоятелност, каза директорката Елена Кисьова. Затова училищното настоятелство взело решение да се сформира лятна занималня с педагози, които не са отпускари. В първите седмици групите били пълни. В школото ги занимавали целодневно с лек преговор на ученото през година, рисуване, образователни филми, английски и посещение на басейна на близкото СУ „Димитър Матевски” веднъж в седмицата. Тъй като столовата и кухнята работели и осигурявали обяд и закуска, нямало как услугата да е безплатна за родителите. Таксата от 8 лева на ден обаче е много по-изгодна от сумите, които се събират в частните занимални. Там те са в порядъка 12-15 лева на ден, в зависимост дали е включена храна, или детето си носи сандвич от вкъщи. И в СУ „Черноризец Храбър” обаче педагозите масово ползват отпуските си през август, за да са на линия в началото на септември при подготовката на новата учебна година, затова занималнята не може да функционира до края на лятото. 

Добрата новина е, че по-ограничените възможности да се ползва услугата гледане на дете през ваканцията не са вдигнали цената през август. Проверка на „Марица” показа, че в работещите все още занимални таксата пак е 12 лева на ден без храна и 14, ако детето ще хапва топъл обяд.  Някои пък събират месечна такса от порядъка на 300 лева, без значение дали детето е посещавало занятията във всички дни. Допълнителни забавления оскъпяват допълнително.

Източник: marica.bg