Училища

Зам.-председателят на ЕК Нели Крус: Знанието ще ви направи независими!

Заместник-председателят на ЕК Нели Крус разговаря днес с ученици в 137 СОУ „Ангел Кънчев“. Та присъства и на представянето на интерактивен урок в училището.

„Най-важната част от вашия живот е училището, затова напълнете раниците си с много знания и умения и по този начин няма да сте зависими от никого и ще можете да намерите своя път“, посъветва учениците г-жа Крус, цитирана от Агенция Фокус.

„Много се надявам един ден да можем да организираме ваше посещение в Брюксел, да ви разведа и да ви покажа града, защото той е сърцето на Европа. Искам да си помислите сериозно за вашето бъдеще и да знаете, че сте наистина специални, защото учите в това училище с тези прекрасни учители“, каза още тя.

Целта на срещата бе да бъдат представени иновативни методи за преподаване в началното образование. Софтуерният продукт Jumpido, който беше демонстриран е изцяло българска разработка на стартираща младежка компания Nimero и е предназначен да отговори на нарастналите нужди за интерактивност на образователния процес. Урокът се води от Десислава Миленкова, учител на началните класове в 137 СОУ.

От директора на училището Марияна Захова зам.-председателката на ЕК научи, че преподавателите са усвоили културата на иновациите и успешно я предават на своите възпитаници.

„От две години ние започнахме да прилагаме нова технология и благодарение на нея бяхме приети в програмата на Майкрософт, обясни тя.

Освен от Марияна Захова г-жа Крус беше посрещната и от заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова. В срещата участваха още Гергана Паси, дигитален посланик на България в Европейската комисия, и Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Бившият министър и настоящ дигитален посланик на страната Гергана Паси на свой ред поздрави създателите на проекта, отбелязвайки добрата им работа. Тя бе категорична, че това е един чудесен начин училището да стане по-привлекателно за децата.

Учениците пък показаха по какъв начин е въведено интерактивното обучение в училището като играха футбол и решаваха различни задачи чрез специално пригодена интерактивна платформа. По време на целия видеоурок се поддържаше видеовръзка чрез специален софтуер с училище в Карлово, което също е част от проекта.