Институции

Зам.-образователният министър: Трябва да помогнем на децата да се изградят като личности

Разглеждаме всеки подаден сигнал за насилие. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Идеалният вариант би бил да няма агресия, но при обществото, в което живеем, с ценностната система и динамиката си, няма как да изолираме училището, което да е един идиличен остров.

Трябва да има взаимодействие между всички институции, които имат отношение към проявите на агресия. Работата трябва да бъде синхронизирана, комплексна и всеобхватна, заради сигурността на децата, заяви Гайдарова. Учителите и училищните психолози трябва да имат умения да усещат конфликтите между децата, трябва да има изградено доверие между родители и ученици. Трябва да помогнем на децата да намерят опорните си ценностни точки, да се изграждат като личности, да намират успешните модели и да не изпадат в крайно агресивни състояния, посочи още зам.-образователният министър.

Гайдарова беше категорична, че няма да коментира случая с 11-годишната Габи, която почина през февруари след инцидент със съученик. По случая тече следствие, категорична беше Гайдарова.

Източник: БНТ