Училища

Зам.-министър: Училищата ни са разграден двор

„Българските училища наистина са разграден двор. В тях може да влезе всеки, по всяко време и за голямо съжаление да внесе какво ли не“, заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов относно инцидента, при който ученик бе прободен с нож в 23 СОУ в София.

Стаматов обясни, че счита, че този инцидент е в резултат на „импулсивна и неконтролируема емоция на един млад господин, на прага на 18 години“, което би могло да се квалифицира и като криминално действие от негова страна. Той коментира, че у нас не е традиция да се проверява какво носят учениците в себе си.

„Заради отделни случаи не трябва да се хвърляме в другата крайност, в която да проверяваме всичко, което носят учениците. За съжаление, през последните години много от тях след навършване на 13, 14-годишна възраст носят различни средства за самоотбрана.

Тук ролята на учителя и класния ръководител е изключително важна чрез постоянния разговор с всеки ученик, а не да смятаме, че всеки ученик е потенциален престъпник“, посочи зам.-министърът.

Източник: Стандарт