Училища

Зам.-министър поздрави училище по повод 50-годишен юбилей

През изминалата седмица заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева посети Професионалната гимназия по техника и строителство „Арх. Й. Миланов“ в град Перник по повод 50-годишния юбилей на училището.

Гости на тържеството бяха още г-жа Румяна Коларова, бивш министър на образованието и науката и съветник на президента на Р България, проф. Сергей Игнатов и доц. Игор Дамянов, бивши министри на образованието и науката, г-н Лазар Додев, директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в МОН, г-жа Ваня Коконова, началник на РИО – Перник, партньори от чужбина и страната, директори на училища от регион Перник.

Юбилейното тържество бе открито с изпълнение на представители на оркестър „100 каба-гайди” и тържествен водосвет в двора на гимназията.

По време на тържеството главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, откри новата пропускателна система на училището, с която се гарантира здравето и сигурността на учениците.

Лентата на училищния исторически комплекс бе прерязана от г-жа Ваня Кастрева и г-жа Румяна Коларова в присъствието на бившите министри на образованието и науката проф. Серегей Игнатов и доц. Игор Дамянов.

Гостите разгледаха открития през 2007 година коридор „История на Европейския съюз“ и училищния етнографски музей, посетиха актовата зала, спортния комплекс и новите кабинети. Богата колекция от купи, грамоти и отличия, спечелени от възпитаници на училището в различни спортни изяви, олимпиади и състезания по учебни предмети, завладява погледа още с влизането в гимназията. Всяка година броят на спечелените отличия се увеличава.

Тържественото честване се състоя в Общински комплекс Дворец на културата – Перник.

ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ е едно от елитните училища в Перник, което днес осъществява обучение по парково строителство и озеленяване, строителство и архитектура, транспортно строителство, водоснабдяване и канализация, машини и съоръжения за производство на строителни материали, промишлена естетика и дизайн. Тази година се разкри нова за училището специалност “Архитектурна реставрация”. Професията на реставратора е изключително необходима за съхраняване на паметниците на културата като част от българското културно-историческо наследство.