Ученици

Зам.-министър поздрави участниците в националното състезание по дебати

В Аулата на  Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева поздрави участниците и организаторите в Националното състезание по дебати.

„Разбрах, че групата на учениците е била по-добра и е изпреварила групата на студентите. Средното образование показва колко добре се справя и хвърля предизвикателство към висшето“,  каза преди започването на състезателния дебат г-жа Кастрева.

„За мен винаги е удоволствие да прекрачвам прага на Софийския университет като негов възпитаник. Завършила съм история. Когато тръгнах по пътя на учителската професия и усетих нейното вълшебство, дебатите бяха един от най-често използваните от мен методи в преподаването на история. Благодарение на дебатите, историята стана любим предмет. Много от моите ученици избраха професии, в които трябва да имат смелостта, аргументите, увереността да защищават своята кауза. А това се случва тогава, когато имаш придобито не само знание, а най-вече и умение това да се случва пред публика“, сподели още тя.

На финалите се срещнаха два ученически отбора. Отборът на Математическа гимназия „Баба Тонка“ – гр. Русе, съставен от Ана Михова и Александрина Пенчева, стана първенец по дебатиране на национално равнище. На второ място се класира отборът на Втора английска гимназия – София – Румяна Пенева и Радко Недялков.

Асоциация „Дебати“ София организира за четвърта поредна година SDA Open. В състезанието на равни начала се състезават ученици и студенти под формата на дебатьори, треньори на дебаторски клубове и доброволци. Общо участниците са 150, а участващите отбори – 48 от страната.