Мнения

Зам.-министър откри в Пловдив Панорама на професионалното образование

Най-големият форум за популяризиране на професионалното образование в България – Панорамата на професионалното образование, бе открита вчера в Пловдив от  заместник-министъра на образованието и науката Атанаска Тенева.

„За мен е чест и отговорност да открия Панорамата на професионалното образование, защото тук са заложени перспективите за реформа в професионалното образование и обучение“, заяви тя при старта на форума, в който участват  повече от 400 ученици от над 200 професионални гимназии от цялата страна.

„Панорамата ще ни покаже накъде трябва да вървим в тази област. Освен това тя е важна за избора на кариера и житейски път на учениците“, изтъкна още  заместник-министър Тенева.

Със своите знания и придобити умения бъдещите професионалисти мерят сили  в националните състезания: Приложна електроника „Мога и зная как“, „Млади таланти в модата“, „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад керамик“, „Най-добър млад сервитьор“, „Озеленяване и цветарство“, „Стилни мебели и дърворезба“, „Най-добра бизнес идея“, „Най-добър млад фризьор и гримьор“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад строител”.

„Тук се вижда какво могат бъдещите специалисти в индустрията, строителството, услугите“, каза при откриването д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

„Но нашата работа няма да е свършена само с похвали за техните усилия и старание. Трябва да предприемем и реални стъпки, за да създадем условия за тяхната професионална и житейска реализация у нас, а не в чужбина“, заяви още д-р Соколов.

На 24 април бе открит и Международният панаир на тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ 2014, в който участват 127 учебни фирми от пет страни. Техните екипи демонстрират своите умения по предприемачество и мениджмънт, като същевременно имат възможност да се представят пред своите бъдещи работодатели.

На двата форума много ясно се вижда връзката между образованието и бизнеса, между училището и реалната икономика. Те се организират от Министерството на образованието и науката и Центъра на учебно-тренировъчните фирми, с подкрепата на много фирми, бизнесструктури и работодателски организации.

Целта на инициативите е да се подпомогне професионалното ориентиране на младежите, да се даде старт на тяхната кариера, което да улесни  тяхната успешна реализация на пазара на труда.