Мнения

Зам.-министър на образованието: Няма достатъчно лекари, които да работят в училищата

Според Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието „нямаме налични толкова специалисти, така че трябва да работим заедно креативно и да направим в бърз порядък конкретни действия.“ „Това, което МОН започна като процедура е промяна в стандарта, за да се разработи механизъм да се подпомогнат учителите да имат няколко стъпки за вариант като помощ и да бъде ясно разписано като правила за действие. Всяко едно училище трябва да изработи конкретен план за действия, спрямо местоположението си“, допълни още Гайдарова.

„Само в 6% от училищата в България няма медицинско лице. В наредбата пише, че едно медицинско лице може да обслужва и трябва да обслужва поне 800 деца, това е неприложимо в малките населени места”, заяви пред bTV Гайдарова.

Задължително трябва да се върнат лекарите в училищата. Преди имаше добра организация. Един лекар можеше да отговаря за няколко училища и детски градини. Необходимо е да се сключи договор с най-близкото здравно заведение. Не трябва да оставяме нещата да се развиват от само себе си. Това каза д-р Захаринка Гочева в коментар по въпроса дали лекарите трябва да се върнат в училищата. Тя обаче изрази мнение, че диагнозата на починалото в 52 ОУ „Цанко Церковски“ е била такава, че едва ли е могло да се направи нещо в училището.

Пред bTV директорът на 51 СОУ в София Асен Александров заяви, че връщането на лекарите в училищата е илюзия: „Ние нямаме лекари в болниците. Няма да намерим лекари. Трябва да се създаде някаква система, в която училището и болницата да са в бърза координация. В някои държави медицинската сестра може да получи видеоконсултация, докато дойде бързата помощ.“ Александров разказа, че наскоро се е наложило да се вика линейка и тя дошла от Сточна гара, въпреки че училището се намира на метри от „Пирогов“.  

По-рано служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев заяви, че решението да се оттеглят лекарите от училищата е било взето, тъй като „в училищата има здрави деца. Един лекар стои и пише медицински бележки.“

Източник: actualno.com