Ученици

Зам.-министър Налбант се среща с ученици

Съюзът на учениците в България (СУБ) организира няколко събития, с които да почете международният ден на учениците 17 ноември, информира агенция КРОСС.

Те започват от днес, 13 ноември, в сградата на МОН, където от 11:00 ч. ще се проведе работна среща между представители на СУБ и заместник министърът на образованието и науката г-жа Мукаддес Налбант.

Основни въпроси, които Съюзът ще постави са установяването на ученическите съвети в училище като самостоятелни и реално действащи институции, натоварени с отговорни функции; включване в българското законодателство на Декларацията за правата на учениците, разписана от OBESSU; фиксиране на определена сума от делегираните бюджети за развитието на ученическото самоуправление в училище; въвеждане на квоти за млади учители, както и мандатност на директорите; установяването на ученическата стипендия като 15 % от минималната работна заплата за всички ученици; въвеждане на по-иновативни методи за предаване на учебният материал в училище; официализирането на 17 Ноември като празник на учениците в България и др.