Училища

Зам.-министър Кръстев: Ролята на държавните институции и образованието е да оказват подкрепа

„Изключително ми е приятно да бъда с вас, защото винаги е интересно да чуеш различна гледна точка. Идеята е да проведем една свободна дискусия, но преди това да ви кажа „Честит празник!“ С тези думи се обърна към ученици от XII клас във Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ – Пловдив, заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев.

Той бе гост на училищен празник под наслов „Да се срещнем в Деня на Европа“.

„За вас настоящият момент е ключов и много важен предвид предстоящите държавни зрелостни изпити и приемните изпити във висшите училища. Изборът, който ще направите, до голяма степен ще предопредели професионалния, а за някои от вас, както се случи с мен, и личния ви път за години напред“, каза заместник-министър Кръстев и добави:

„В момента Министерството на образованието и науката поставя рамката за развитие на образователните политики в следващите години. Много ще се радвам да чуя вашата гледна точка“.

На въпрос дали трябва да се ограничи процесът младите хора да търсят образование и професионалната реализация в чужбина заместник-министър Кръстев отговори, че ролята на държавните институции и образованието е да оказват подкрепа, а не да налагат ограничения пред развитието на младите хора.

Той добави, че Министерството на образованието и науката има специални политики за насърчаване на мобилността. И се спря на възможностите, които предоставя програма „Еразъм за всички“ през  новия програмен период 2014 – 2020 година, с която се насърчава мобилността на ученици, студенти, младежи и преподаватели.

Той отбеляза също, че платформата  е-twinning дава възможност за съвместни проекти с училища от други държави. „Надяваме се още тази година между 50 и 80 на сто от училищата в България да имат свободен Wi-Fi достъп“ – поясни г-н Кръстев.