Ученици

Зам.-министър Кръстев: Бюджет 2015 ще осигури пари за подготовка на олимпийските отбори

„В бюджета за следващата 2015 г. ще се постараем да направим необходимите разчети, да осигурим средства и да покрием всички компоненти, за да се запазят нивата на представителните ученически отбори, достигнати през предходни години“, категоричен е заместник-министърът на образованието Кръстев.

Това той обяви по време на един от модулите на двудневната Първа национална олимпийска конференция по природни науки и иновации, която се провежда на 24 и 25 март 2014 година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От страна на МОН са водени разговори със Съюза на математиците в България, с представители на Българската академия на науките, с учители, със Синдиката на българските учители, като се планира след старта на новата оперативна програма за програмния период 2014 – 2020 г. да започне мащабна инициатива в цялата страна, която да осигури извънкласни и извънучилищни занимания, включително с отделен компонент, който да е свързан с подготовката на олимпийските ни отбори.

Кръстев смята, че е нужен подход, който да съчетава масовост на учениците и реален интерес към природните науки от тяхна страна.

Това ще стан като се започне от най-малките – от първи клас. От друга страна – трябва да има целенасочена подкрепа за учениците с изявени дарби в определени сфери е мнението на зам.-министъра.

„Трябва да поздравим вашите учители, ръководители и въобще хората, които работят на това поле – българските математици и физици“, обърна се към участниците в конференцията Иван Кръстев.

Източник: Пресцентър на МОН

Още по темата