Мнения

Зам.-министър Кастрева участва в “Образование България 2030“

Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева взе участие в представянето на инициативата „Образование България 2030“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По време на форума тя заяви официалната подкрепа и съдействие на МОН за реализиране на предвидените в нея дейности: извеждане на България сред водещите страни по резултатите на учениците; осигуряване на възможност за всички млади хора да завършат средно образование; значително редуциране на младежката безработица и неактивност. Декларирайки съпричастността на МОН, г-жа Кастрева заяви: „Образованието е първата стъпка към  личностен успех и  предпоставка за професионален“.

Освен г-жа Ваня Кастрева на събитието присъстваха и Милена Дамянова – председател на Комисията по образование и наука към 43-то Народно събрание, г-н Томислав Дончев – зам.-министър председател по европейските фондове и европейската политика, г-н Ивайло Калфин – зам.-министър председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика, Юрки Катайнен – заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността и други евродепутати, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община.

Инициатори на „Образование България 2030“ са български политици от различни политически семейства с опит в Европейския парламент – евродепутатите Ева Паунова, Георги Пирински, Филиз Хюсменова, Светослав Малинов, Владко Панайотов и Емил Стоянов. Към инициативата се приобщиха над 40 организации от публичния сектор, международни и български компании, университети, медии и неправителствени организации като „Заедно в час“, Teach for Bulgaria, Hewlett-Packard България, Министерство на образованието и науката, Microsoft Bulgaria, Уницеф България, БНТ, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, сп. „Мениджър“, Nestlé България, сп. „Форбс“, БНР, БАИТ, Samsung Bulgaria и др.