Мнения

Зам.-министър Кастрева: Новият закон е шанс за промени в образованието

Системата на образованието има шанс да се промени чрез приемането на нов закон, каза заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.  Според нея модернизирането на методиката за преподаване в училище зависи от учителите. Сложните думи и словосъчетания в учебниците бяха фокус на разговор в предаването на телевизията.

Заместник-министър Ваня Кастрева допълни, че образованието трябва да е по-практично ориентирано и с по-добра материална база. Тя изрази убеденост, че Народното събрание, като отговорна институция, оценяваща приоритета на образованието, ще даде шанс на системата да се промени чрез нов закон.

„Причините за наличие на сложни формулировки в учебниците са много и комплексни, изводите са за всички ни по веригата“, каза още замeстник-министър Ваня Кастрева. Тя обясни, че учебникът е само един инструмент и затова е важна ролята на учителя. Класната стая е една лаборатория, учителят е водещият.

Според Цвета Брестничка от Асоциация „Родители“ сложните думи и уроци не са непременно нещо лошо. „Важно е в какъв контекст и с каква цел се учи нещо – децата трябва да учат сложни думи, но да знаят защо ги учат. Сложните неща могат да се учат, ако имат връзка със живота“.

Учителят по история Емил Джасим, програмен директор на Центъра за образователни инициативи, коментира, че много проблеми биха отпаднали, когато се промени методиката на преподаване в училище.

„Според последните изследвания младите хора упражняват дадена професия най-много по четири години, което означава, че учениците трябва да се научат да се преквалифицират по-лесно и да усвоят т. нар. меки умения“, изрази становище Емил Джасим.