Мнения

Зам.-министър Евтимова: Учете чужди езици и се усмихвайте

На 2 октомври 2011 г Петя Евтимова, заместник-министър на образованието, младежта и науката, откри Европейския ден на езиците, информира пресцентърът на МОМН.

„В днешно време човек не може да се нарече образован, без да знае поне един чужд език. Глобалното общуване може да се осъществи само ако човек разбира и цени езиковото разнообразие. Великият немски поет Гьоте още през 1827 г. казва, че онзи, който не знае чужд език – нищо не знае“, каза Евтимова.

Петя Евтимова сравни процесът на изучаване на езици с пътешествие или откритие. Тя призова младите хора да не вярват на реклами като „Китайски за 30 дни“ или „Лесен начин да научим арабски“.

Зам.-министърът насърчи младежите да изучават чужди езици и да се усмихват повече, защото усмивката е онова, което може да бъде разбрано на всички езици.

Европейският ден на езиците се организира от EUNIC мрежата на културните центрове на страните от ЕС. Този празник се чества от 2001 г. след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение всяка година да се отбелязва такъв ден, като основната му цел е чрез него да се насърчава многоезичието в Европа. Старият континент е богат на езици – само европейските са повече от 200. Няма пределна възраст за изучаване на нов език.

През 2011 г. в Европейския ден на езиците у нас участваха: Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес“, Образователен отдел при посолство на Испания, Посолство на Швейцария, Италиански културен институт, Руски културно-информационен център, Генерална дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия,  Държавен културен институт, Център за развитие на човешките ресурси.

Европейският ден на езиците 2011 се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на образованието, младежка и науката и с медийното партньорство на Българското национално радио.