Мнения

Зам.-министър взе участие в конференцията “Политики за българите в чужбина“

На 7 и 8 ноември 2012 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел, заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова взе участие в конференция на тема „Политики за българите в чужбина“. Събитието се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Представители на български общности от 23 държави в света в продължение на два дни обсъждаха наболели проблеми, като особено сериозно място в дискусиите бе отделно на образованието на българските деца извън пределите на България.

Един от заместниците на образователния министър Игнатов – Петя Евтимова участва на форума и информира присъстващите за направеното от МОМН в последните години по отношение институционалното подпомагане на българските училища зад граница, както за финансовото такова.

По време на конференцията се обсъдиха въпроси, свързани с изучаването на българския език, с институционалното представителство на сънародниците ни зад граница, със социалната и интегративна политика. Участници във форума споделиха планове за развитието и постигнати досега успехи на български училища извън България.