Мнения

Зам.-министърът: Ще променим формата на матурите

„В момента има проблеми, свързани с държавните зрелостни  изпити по отношение на формата. Той предразполага към неприлична възможност за преписване, подсказване“, отбелязва в интервю за „Телеграф“ зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

„Дава се една вратичка, която трябва да се затвори и всичко да е честно на старта. Ние имахме твърде малко време да направим промени за тази година. Учениците трябва да бъдат информирани от началото на годината какъв ще е техният изпит“.

„Да, ще има промяна във формата. Не в продължителността, нито в тежестта. В чистата процедура как да се отговаря на въпросите, за да няма опасност от изтичане на информация.

„Това ще е разделяне на модули. След като зрелостникът ги е решил, той няма да може да се връща обратно към тях. Те ще се запечатват и предават. Ако е решил да излиза, модулът също се запечатва и ще се оставя при квесторите. Младежът ще има определено време за решаването на всеки модул. Това създава практически голяма възможност за почтеност. Да не се подсказва навън. Повечето от примерите са за подсказване в санитарните възли. Най-вероятно ще има промяна и в броя на въпросите в различните модули“, коментира още Стаматов.